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New interpretations published on the FSC Website (November 2013) 
 
 

Chain of Custody 
 

 Interpretation on FSC-STD-20-011 (V1-1) 

https://ic.fsc.org/fsc-std-20-011-coc-evaluations.441-19.htm 
 
Question:  
 
Can an on-site audit exceptionally be replaced by a desk audit if the organization is located in a 
country or region with an actual demonstrated security risk for the life or health of auditors? 
 
Answer:  
 
In the case of a demonstrated security risk for the life or health of auditors, the CB may apply for 
derogation from PSU to replace an on-site audit by a desk audit. The application shall include: 

a) Certificate code of the company; 
b) Activities under the scope of the certificate (products and processes); 
c) Evidences of security risks confirmed through verifiable public sources (e.g. an 

official travel warning); 
d) Other additional information, as required by FSC. 

 
Derogation applications will be evaluated on a case by case basis. 
 
Normative Reference:  FSC-STD-20-011 V1-1  
Requirement(s): Clause 9.3; 19.1  
Published:  21.11.2013    

 

Forest Management 
 

 Interpretations on FSC-STD-20-007 (V3-0) 

https://ic.fsc.org/fsc-std-20-007-fm-evaluations.441-9.htm 
 
Question:  
 
According to FSC-STD-20-007, primary or secondary processing facilities associated with the forest 
management enterprise shall be inspected for conformity with the applicable CoC standard(s), and a 
separate report which meets the requirements of FSC-STD-20-011 Annex 1 shall be prepared. 
 
Are there any further definitions or criteria (concerning size, number of workers, quantity of 
processed material, permanent vs. mobile facilities, permanent or occasional workers in charge of 
processing) to define the "processing facility"? If so, please specify. 
 

https://ic.fsc.org/fsc-std-20-011-coc-evaluations.441-19.htm
https://ic.fsc.org/fsc-std-20-007-fm-evaluations.441-9.htm
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Answer:  
 
No, there is no further definition or criteria in FM or CoC standards. Log cutting or de-barking units 
and small portable sawmills associated with the forest management enterprise are an exception to 
this clause and they can be evaluated as part of the ‘normal’ forest evaluation procedures. Small 
sawmills which are only in use temporarily or log chipping units also do not require a separate CoC 
certificate.  
 
Keyword(s): Processing facilities, FM/CoC, CoC certificate 
Normative Reverence: FSC-STD-20-007 
Requirement(s): Clause 1.5.  
 

 
 
Question: 
  
Can a FM/CoC certificate include primary or secondary processing facilities? 
 
Answer: 
 
No, primary or secondary processing facilities associated with the forest management enterprise 
shall be inspected for conformity with the applicable CoC standard(s), a separate report which meets 
the requirements of FSC-STD-20- 011 Annex 1 shall be prepared and a separate CoC certificate shall 
be issued.  
This does not apply to log cutting or de-barking units and small portable sawmills associated with the 
forest management enterprise. They can be evaluated as part of the ‘normal’ forest evaluation 
procedures 
 
Keyword(s):  FM/CoC, joint certification, CoC certificate 
Normative Reference: FSC-STD-20-007 (V3-0) 
Requirement(s): Clause 1.5 
 

 
 
Question:  
 
A large remote plantation in Tanzania includes extensive infrastructure (housing, hospital, sawmill, 
processing plant). 
 

1. What aspects of these operations should be assessed within the scope of the FM/CoC 

operation (as distinct from a separate CoC certificate)? 

2. What if the sawmill fails to get the CoC certification? 
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Extension of existing interpretation: 
 

1. The scope of FM/CoC certification includes the assessment of forest management and the 

tracking and tracing system of forest products (incl. NTFPs) within the forest management 

unit up to the forest gate.  

If the housing and hospital are within the FMU and linked to the forest management 

activities and the Organization has directly or indirectly responsibility, they have to be 

assessed according to the FM standards. 

 

Primary or secondary processing facilities associated with the forest management enterprise 

shall be assessed according to the CoC standards, with the exception of log cutting or de-

barking units and small portable sawmills associated with the forest management enterprise. 

The sawmill and the processing plant shall be assessed according to the CoC standards. 

 

2. If the sawmill is eligible to be included in the scope of FM/CoC certificate and fails to comply 

with CoC requirements, the products coming out of the sawmill are not eligible to carry the 

FSC Logo. 

If the sawmill is not within the scope of FM/CoC certificate, it requires its own CoC 

certification. Failure to comply with the applicable CoC requirements would not allow issuing 

a CoC certificate.   

Keyword(s):  FM/CoC, joint certification, CoC certificate 
Normative Reference: FSC-STD-20-007 (V3-0) 
Requirement(s): Section D, Clause 1.5 
 

 
 
Question: 
 
Regarding to special or adapted requirements for Type II groups: 
 

1. Can CBs certify RMUs as single FMU certificate? 

2. If 30-005 is applicable, which are the requirements for RMUs (group entity but also group 

members) if group members have almost no rights and responsibilities? 

Answer:  
 

1. No, the RMU can be used as the basis for sampling as if it were a single FMU certificate, but 
it has to comply with the rest of requirements for groups and be certified as a group. 

 
2. RMUs shall comply with all the applicable requirements in FSC-STD-30-005 (V1-0). 
 

Keyword(s): RMU, single certificate, requirement. 
Normative Reference: FSC-STD-20-007 (V3-0) / FSC-STD-30-005 (V1-0) 
Requirement(s): Section D / Part 1 
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Question:  
 
FSC-STD-20-007 requires that new FMUs (e.g. group members or newly acquired FMUs) added to 
the scope of the certificate since the main evaluation shall be sampled at the rate of a main 
evaluation.  
Shall they also be sampled at the rate of a main evaluation, if they have previously been certified 
under another group scheme or an individual certificate?  
 
Answer: 
 
New FMUs added to the scope of an existing certificate that have been previously certified (within 
the last 6 months) may be sampled at the rate as for annual surveillance, instead of the rate of the 
main evaluation. 
 
Keyword(s): new FMUs, certificate scope, rate of sampling, main evaluation, surveillance. 
Normative Reference: FSC-STD-20-007 (V3-0) 
Requirement(s): Clause 6.3.5 
 

Pesticides 
 

 Interpretation on FSC-GUI-30-001 (V2-0) 

https://ic.fsc.org/fsc-gui-30-001-policy-guidance.441-24.htm 
 
Question:  
 
Can a Certificate Holder (CH) use within the Forest Management Unit (FMU) or on its borders 
wooden fence posts that have been manufactured with chemicals (i.e. pressure treated lumber), if 
these chemicals are on the FSC Highly Hazardous Pesticides (HHP) list? 
   
Answer: 
 
Yes, provided that the posts are not treated with HHPs in the FMU. Otherwise, the CH is required to 
apply for a temporary derogation.  
 
If waste is generated from treated posts, it shall be disposed in an environmentally appropriate 
manner at off-site locations. 
 
Keyword(s):  Highly hazardous pesticides, fencepost, FMU. 
Normative Reference: FSC-GUI-30-001 (V2-0) 
Requirement(s): Section 3.  
 

  

https://ic.fsc.org/fsc-gui-30-001-policy-guidance.441-24.htm
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 Interpretation on FSC-PRO-01-004 (V2-2) 

https://ic.fsc.org/fsc-gui-30-001-policy-guidance.441-24.htm 
 
Question:  
 
Shall a Certification Body (CB) inform the FSC Policy and Standard Unit (PSU) using Annex 2 if a 
‘highly hazardous’ pesticide (HHP) was applied by a Governmental authority directly or by a third 
party by order of a Governmental authority, provided that the order comes from an entity 
operationally independent from the forest management authorities? 
 
Answer:  
 
The CB shall inform the FSC PSU using the form in Annex 2 in cases where the use of a HHP has been 
ordered by governmental authorities.  
 
If the HHP was applied directly by a Governmental authority or by a third party by order of a 
Governmental authority, the CB shall inform the FSC PSU but does not need to use the form in 
Annex 2.  
The CH will inform the CB about the use of the HHP and maintain records of its use. The CB shall 
verify this during the surveillance. 
 
Keyword(s): Emergency, notification, HHP, authority, order 
Normative Reference: FSC-PRO-01-004 (V2-2)  
Requirement(s): clause 8.3  
 

https://ic.fsc.org/fsc-gui-30-001-policy-guidance.441-24.htm

